Een nieuw begin

Na bijna zeven jaar met veel plezier te hebben lesgeven, heb ik er deze zomer voor gekozen om me opnieuw helemaal aan het schrijven en andere creatieve projecten te wijden. Zo ben ik vorige week begonnen aan een nieuw manuscript voor een jeugdroman die volgend jaar moet gaan verschijnen. Dat schrijf ik hier natuurlijk bewust neer, zodat jullie regelmatig aan mijn mouw kunnen trekken om te horen of ik op schrijf-schema zit… Maar je kan natuurlijk niet van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat werken aan hetzelfde manuscript. Tenminste, ik kan het niet. Naast het schrijfwerk voor het nieuwe boek ga ik ook tekenen en illustreren, poëzie schrijven (als je me wil boeken voor een optreden: graag!) en schrijflessen geven. En daarnaast heb ik nog een oude draad weer opgepikt.

Door te mediteren en meer mindfulness in je dag te brengen, ga je stabieler in het leven staan, zonder je door het minste voorval te laten meevoeren of in paniek te geraken. Vanuit een innerlijke rust en kracht kan je beter reageren op de kleine en grote uitdagingen van het leven. Alle info over de lessenreeks vind je hier.


Jaren geleden gaf ik op een aantal plekken in de buurt een combinatie van yoga en meditatie-lessen. Ik deed dat met veel plezier en ik had het gevoel dat deze lessen niet alleen iets voor de mensen konden betekenen, maar ook voor mezelf. Nu, zoveel jaren later is de samenleving ontzettend veranderd. Onze levens zijn nog veel drukker geworden, veel mensen zijn gestresseerd, overspannen of erger. Tegelijk wordt er veel gepiekerd omwille van persoonlijke problemen en evoluties op wereldvlak. Zelf mediteerde ik ook alweer een hele tijd op regelmatige basis. En ik kreeg de vraag of ik geen zin had om zelf lessen mindfulness te geven. De vraag bleef in mijn hoofd hangen en ondertussen heb ik twee online proeflessen achter de rug. Op 12 oktober gaan we van start met een online lessenreeks, aangevuld met uitleg bij de oefeningen via mail of op een besloten instagramaccount @schipaandacht. De reeks is dus uitermate geschikt voor mensen die een druk gezin hebben en niet altijd het huis uit kunnen. Alle uitleg vind je hier. Bovendien plan ik volgende week nog een gratis les ter gelegenheid van de week van de geestelijke gezondheid. Stuur gewoon even een berichtje naar hildevc@gmail.com als je graag de zoom-link ontvangt.

Kinderstadsdichter Sint-Niklaas

Eind Juni werd Eefje Brandt aangesteld als nieuwe kinderstadsdichter van Sint-Niklaas. Ik mocht de jury voorzitten en ga Eefje ook begeleiden tijdens haar jaar als stadsdichter. Op de foto links onderaan zie je Eefje in actie tijdens haar eerste ‘performance’: het winnend gedicht voorlezen op de trappen in het stadhuis vóór het spandoek met het gedicht (in gezelschap van burgemeester Dehandschutter, schepen Charlier en mezelf). Op de foto ernaast zie je de vijf genomineerden. Zij krijgen in de loop van het volgende schooljaar een schrijfworkshop voor de hele klas aangeboden. Die workshops ga ik met veel plezier geven op De Heilige Familie (de school van Eefje) en op het Forum da Vinci en Villa da Vinci (waar Evy, Hermeline, Hanne en Maya school lopen).

De Nachtspelers!

 

Cover-DE-NACHTSPELERS

De Cover!

Boek 3 is bijna klaar. Het wordt tijd dat ik mijn personages Etta en Matheo de wereld in kan sturen. Maar eerst moet er nog een en andere gebeuren! De drukproef moet nog met veel aandacht worden nagelezen, het boek nog gedrukt. De uitnodigingen voor de boekvoorstelling zijn in de maak: 24 maart is het zover. Ik moet nog een paar afspraken maken in verband met het verloop van de avond en ik moet nog aan mijn tekst werken, er moet nog een decorstuk afgewerkt worden (een decorstuk, jawel, want het wordt niet zomaar een boekvoorstelling maar een heus evenement waar jij ook bij wil zijn) en, en, en…. het boek zal op het nippertje klaar zijn! Zo blijft het spannend, natuurlijk.

Hierbij vind je alvast het visitekaartje van Etta Brason. Zou jij van haar diensten gebruik willen maken, als dat mogelijk was?

 

Etta card spatie

Ruis! Een nieuwe voorstelling met Woordwasdraad.

Sinds kort werk ik ook samen met Woordwasdraad. De dichters van Woordwasdraad organiseren evenementen rond poezie in de breedste zin van het woord. Samen met Runa Svetlikova en Johanna Pas maak ik sinds kort deel uit van de vaste kern. We werken momenteel aan de voorbereiding van Ruis! 

Ruis! is een meerstemmig kunstproject over de ruis in onze wereld: de leugens en het bedrog, maar ook de niet aflatende zoektocht naar een waarheid die er misschien niet is.
Ruis! vindt plaats op 10 en 11 oktober 2015 in Zaal Zirkus, Zirkstraat 36, Antwerpen.

Een filmpje van de voorbereidingen:

Dit najaar bij Wisper in Gent: workshop ‘Schrijven voor kinderen en jongeren’.

Van 16 oktober tot 27 november, telkens op vrijdag, geef ik gedurende zes ochtenden de cursus kinderverhalen schrijven bij Wisper in Gent.

Van het eerste idee voor een kinderverhaal, naar het ontwikkelen van personages. Van het verhaalscenario naar woordenschat en humor. Van het vinden van ideeën naar de mogelijkheden om met je verhalen naar buiten te komen.

Aan de hand van kleine, inspirerende opdrachten ga je vanaf de eerste les zelf aan de slag. Je volgde al een cursus kinderverhalen? Geen probleem. Iedereen is welkom. Ik breng een koffer vol oefeningen mee en pluk er speciaal voor jou graag nieuwe uitdagingen uit.

Zin om mee te doen? Je kan nu al inschrijven! Meer info vind je op de site van Wisper.

‘Een fascinerende handleiding, regelmatige herlezing waard.’

Samen met de dichters van Pazzi di Parole schreef ik de bundel Een kier in het rumoer (Handleiding voor het betrappen van stilte). Bert Bevers schreef in zijn recensie onder de titel ‘Een fascinerende handleiding’:

‘Dat een ensemble soms meer is dan de som der delen bewijzen zij met Een kier in het rumoer, een collectieve bundel met de fascinerende ondertitel Handleiding voor het betrappen van stilte.’

Hier kan je de hele recensie lezen.

Kinderboekendag, 25 april in Standaard Boekhandel in Dendermonde!

Jonge lezers en toekomstige schrijvers van 12-16 jaar zijn welkom op zaterdag 25 april van 14u30 tot 16u in Standaard Boekhandel in Dendermonde. Dan is het namelijk kinderboekendag. Voor die gelegenheid vertel ik jullie alles over mijn boeken én we beginnen samen een nieuw verhaal te schrijven. Zin om mee te doen aan de workshop? Doen! De deelname is gratis, je moet alleen vooraf even een mailtje sturen naar hildevc@gmail.com. Doe het snel, want de plaatsen zijn beperkt…

Cursus kinderverhalen schrijven


Van 24 februari tot 31 maart, telkens op dinsdag, geef ik gedurende zes avonden de cursus kinderverhalen schrijven bij Wisper in Gent. Prentenboeken, AVI-boekjes, kinderverhalen en jeugdromans… alles passeert de revue. Ook letterlijk, want het lokaal ligt vol met kinderboeken. Aan de hand van kleine, inspirerende opdrachten ga je vanaf de eerste les zelf aan de slag. Zin om mee te doen? Je kan nu al inschrijven! Meer info vind je op de site van Wisper